Halat performansı belirleyen çelik teller belirtilen karbon çeliğinden üretilmektedir.
Karbon içeriği % 0,4 ile % 1 arasında, manganez içeriği % 0,3 ile% 1 arasında, silikon içeriği% 0,1 ile% 0,3 arasında ve fosfor ve kükürt içeriği her biri 0,45’in altındadır.
Halattaki damarlar, fiber, çelik veya plastik dolguyla kaplanmış çelik öz etrafına sarılır.
Damarların bir fiber öz üzerine sarıldığı durumlarda FC terimi kullanılır.
Halat yüksek çalışma sıcaklığına, sert gerilmelere, yüksek çalışma hızına, tambur ve bloklara vb. sert baskılara maruz kalıyorsa, çelik özlü halatlar seçilmelidir. Çelik öz, halatın şeklini korumasına neden olan teller için daha iyi destek sağlar. Daha iyi ve bireysel tellerdeki gerilmelerin daha iyi dağılımını sağlar.
Halatın özü damarların konstrüksiyonunda oluşuyorsa -WSC terimi kullanılır;
Halatın özü çelik tel halattan oluşuyorsa -IWRC terimi kullanılır;
Bazı çelik halatlar, halata daha fazla stabilite sağlayan ve ayrıca çekirdek içindeki ve çevresindeki aşınmayı ve korozyonu azaltan plastik dolgu kullanılır.PI terimi kullanılır.
Bir telin gerilme mukavemeti, bir telin kopmadan uzunlamasına durabileceği maksimum tel gücü, telin enine kesitine bölünür. Bir telin nominal gerilme mukavemeti teorik bir değerdir, telin gerçek gerilme mukavemeti nominal gerilme mukavemetinin altına düşmemeli ve sadece belirlenen sınırlarda aşmalıdır. 1770 N / mm2 (180 kgf/mm2), 1960 N / mm2(200 kgf/mm2) ve 2160 N / mm2 (220 kgf/mm2)nominal çekme mukavemetine sahip halat telleri modern tel halatlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.